Dagbok Mad Swede

Dagbok Mad Swede

Nykarleby Tack Ann-Mari Eriksson

DagbokPosted by Lars-Erik Frödeberg 2013-07-05 10:28

Efter att jag passerat Haparanda, så märkte jag inte när jag kom in i Finland. För helt plötsligt var det finska skyltar med ortsnamnen på. Det var bara att ta fram en ny karta och följa den förut bestämda vägen mot Kemi. Cykelvägarna var perfekta i både skyltning och beläggning. Vädret var perfekt, lagom varmt för att cykla i linne och kortbyxor. Det stora problemet visade sig i att myggen gillade mej när jag var klädd så. men det finns ju myggolja, och det gick åt. Ett annat problem skulle dyka upp senare, men hade sina rötter i nuet. Det var solen som värmde så skönt, men jag hade inte en tanke på sololja innan jag skulle lägga mej för kvällen. Då brände det riktigt i axlarna.

På morgonen hade hettan i axlarna släppt så det var bara att fortsätta mot Oulu. Det som var förundrade mej, var att det var så platt. höjdmätaren kom inte upp till mer än 150m. I Norge låg den på 12-1300m och i Sverige på 3-400m. Det gick lätt att trampa fast jag hade svag vind emot mej. Cykelvägarna var bra skyltat, även när jag var ute på E8an var det inte svårt att hitta. Vägarna var raka och platta så man såg km vis framför sig. Det kunde ibland bli lite jobbigt och inte ha någon referenspunkt att ta sikte på. Lika dant var det med all denna skog som tog bort en del av motvinden.

Efter Oulu började jag följa "strandvägen" Det är en mindre väg som följer kusten bättre än E8. Det är också mindre trafik och mycket mer att titta på, och mer att uppleva. En sak som jag lade märke till att det var mycket med skog. Men bakom granhäckar fanns det mycket med hus. Var precis som att gömma husen.

När jag kom till Brahestad (Raahe) hade två ekrar gått sönder på bakhjulet. jag fick lagat det på en cykelverkstad. Samtidigt passade jag på att byta däcket, det hade då rullat 7000km,det kanske hade gått ett tag till, men när hjulet var loss var det lika gott att byta. Det var det första som jag fått reparera.

Nu har jag kommit till Nykarleby, svenskspråkigt område. Här campar jag i två nätter. Sedan är det ca. 60 km till Vasa.