Dagbok Mad Swede

Dagbok Mad Swede

Kollund Danmark

DagbokPosted by Lars-Erik Frödeberg 2013-09-09 11:43
Efter många små problem med elektroniken har jag kommit till Danmark och tror att jag nu kan få fram det som jag upplevt under sista veckorna.
Det blev kustvägen från Riga till Kolka. Det var en vacker kustväg med underbar sandstrand som ingen använder. Vädret var skönt soligt och lagom vind. Efter att ha campat på en camping (som inte hade någon WiFi) så träffade jag på ett Nya Zeelandskt par som har cyklat här i Europa periodiskt under fyra år. Vi fick en god kontakt och eftersom vi skulle samma väg, så slog vi följe. Under våran färd fick jag lära mej en del nytt. Bl.a att cykla längre sträckor och sedan ta längre pauser, och att äta då.
När vi kom till Ventspils, kom vi till en av östersjöns vackraste städer. Alla gator och trottoarer var belagda med cementplattor 10x20 cm, cykelvägarna var markerade med röd sten. Det var mycket grönområden i hela stan, sedan var det många stora djur konstverk av olika blommor. Hur vackert som helst.
När vi senare kom till Klaipeda i Litauen, skiljdes våra vägar åt, för de hade inte visum för Kaliningrad. De skulle cykla till Vilnius och vidare in i Polen. Jag tog istället kustremsan mot Kaliningrad. Det var en ö som var 300 m bred och 10mil lång sandbank. Sandstrand på båda sidor så det var bara att välja vilken sida som man ville bada på. är jag kom in på Rysk mark var det helt utan folk. Så jag hade båda stränderna för mej själv.
Kaliningrad var en småmysig stad, med stora ryska förtecken, men ändå lite mer västerlänskt än St Petersburg.
När jag kom över på Polska sidan, Tog jag en båt över till en landtunga likt den som jag redan beskrivit. Här var det mycket mer turister och också svårare att kunna fricampa. Tyvärr var det svårt att få internett att fungera så därför har det inte blivit så mycket skrivit.
Östersjökusten är väldigt vacker hela vägen, väldigt platt och långa sandstränder. Väl kommen till Gdansk var det dags att hitta en camping. Frågade ett par som kom cyklande i kapp mej, de blev så intresserade av vad jag höll på med så de bjöd in mej på frukost nästa morgon, samt att de visade runt mej i gamla stan. Det blev min fridag, det var skönt.
Nu var nästa mål att ta mej till Kolobrzeg, där jag skulle träffa några kompisar som jobbar hos Skevig i Norge. Dit var det en lugn och behaglig cykling utan några problem. Det enda moln var att internett inte fungerade, fast det stod att dom skulle ha WiFi på campingarna. När jag kom till Kolobrzeg blev det inte en rundtur på dagen utan en nattrunda med "lokal" besök. Huvudet var lite för liten när jag vaknade på morgonen.
Det var det värt för en trevlig kväll.
Det var bara att försöka samla ihop sig och cykla vidare mot Swinujscie. Det blev en campingnatt till innan jag kom till Tyskland. Tyvärr när jag cyklade iväg på morgonen tappade jag min telefon. Detta märkte jag först när jag passerat gränsen. Vad gör man? Vet att den inte är stulen, utan den har fallit av sitt fäste på cykeln. När jag långt om länge får tag på en dator, får jag reda på att en polack har hittat telefonen och har sänt den till Göteborg. Så alla bilder och telefon nr är inte förlorade. Tur att det finns ärliga människor.
Efter som jag har en extra telefon med mej, så var det " bara" att skaffa ett nytt sim kort trodde jag. Men i östra delen av Tyskland var det inte det inte lätt. Försökte efter hela vägen, men nej då. Om dom hade simkort så skulle dom också ha min bostads adress i Tyskland, och det har jag ju ingen.
Annars har det blivit en stor skillnad på de senaste 23 åren, sedan väst och öst har blivit förenade. Det finns lite skillnad fortfarande, men den är inte lika stor som i de Baltiska länderna.
Nu har också sandstränderna ändrat karaktär, det är högre över havet och svårare att komma ner för slänterna. Det är också lite annorlunda syn och mer segelbåtar ju längre väster ut man kommer. Äntligen kom jag till Lubeck, där fick jag tag på ett simkort utan att behöva bo i Tyskland. Här ifrån går färden mot Kiel och Stenabåten. Men har hört att man kan bli sjösjuk och få huvudvärk på den, så jag vågar inte ta den risken, utan cyklar vidare mot Flensburg och den Danska gränsen. Det blev en extra dag här Kollund. Regnet bara öser ner, och solen lyser med sin frånvaro.
Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by broden 2013-09-09 13:54

gott å höra att det ha gått bra för dej
ja se framåt att få träffa dej på berghälla
kör fin så hör vi av
leif