Dagbok Mad Swede

Dagbok Mad Swede

Södra Frankrike

DagbokPosted by Lars-Erik Frödeberg 2014-05-05 10:53

Det var länge sedan jag kunde skriva på denna sidan, det har berott på att min dator inte vill samarbeta med sidan. Hoppas att det är åtgärdat nu.

Jag började cyklingen igen den 11 jan från Bilbao i norra Spanien. Där följde jag pilgrimsvägen till Santiago de Compostela. Hela vägen efter Biskayabukten var väldigt kuperad man vacker, mycket påminde om Norge, men det var ändå annorlunda för vattnet tryckte på från Atlanten.

Santiago är en pilgrimsstad, dom påstår att Jesus broder är begravd där. Det var en enorm kyrka och många byggnader runt om som var fantastiska. Även gatorna runt omkring var smala men välbesökta. Det var nästan bara souvenirbutiker och barer över allt. När jag var inne i katedralen fångades jag av en enorm känsla som jag inte kan förklara.

När jag nu styr färden mot Portugal ändras landskapsbilden till att bli mer flackt. Portugal har ett relativt platt kustlandskap. När jag kom till Belinho träffade jag Carlos och hans bröder. Det var ett kärt mote, med mycket prat om gamla tider, men även vad som skett de senaste åren blev ventilerat. Blev även medlem i Belinho Mc-klubb. Det blev en stor dekal bak på min jacka.

När jag kom till Porto blev det ett besök på Ikea. Jag ville ha lite svensk mat. Det blev en frukost, men den var inte speciellt svensk, så jag fick köpa lite grann i den speciella sverige avdelningen. Det blev lingon korv och ikea öl. När jag senare var på väg ut ur staden var jag tvungen att komma till en verkstad för ekrarna började släppa från fälgen. Det blev så att jag fick köpa en ny fälg och ekra om den. Det visade sig att det inte var en bra lösning, för ekrarna krånglade hela tiden sedan.

När jag hade passerat Lissabon, occh gick upp för en backe så stoppade en mc kille och frågade om jag behövde hjälp. Det enda problemet var att det var tungt. Då sa han eftersom jag var med i en mcklubb så fick jag sova och hämta kraft i hans hus. Det var väldigt många vänliga personer i hela Portugal. I Loures blev jag inbjuden att sova på en brandstation. Där blev det helpension men det kostade inget. När jag senare kom till Sagres var det sex km till Europas västligaste punkt. var tvungen att cykla dit. Där träffade jag både Svenskar Norrmän och Danskar.

Nu följer jag Portugals sydkust mot Spanien. Vädret har stabiliserat sej, och vinden är lugn, temperature börjar ligga på 10-15 grader på dagen. Det har varit en dag med storm, annars har vinden varit 2-7m/sek mestadels motvind. Inget regn sedan Lissabon.

Tarifa är Europas sydligaste punkt, där ser hur Afrika tonar upp sig. Man ser en hög bergskedja. Jag trodde att kustremsan var låg, men det såg inte så ut. Får se när jag kommer dit hur det ser ut. Först skall jag komma så långt östreut som Medelhavet tillåter.

Först skall jag besöka Gibraltar. Det blev ett besök först på klipptoppen där europas enda vilda apor håller till. Sedan blev det att ta sig runt hela udden, det var bara ca 4 km. Hela Gibraltar är ju ett stort historiskt militärområde, men det finns också droppstensgrottor, och mycket annart att se. En anekdot är att Gibraltar är det enda landet som har både vänster och höger trafik, förklaringen är att högertrafiken gäller på vägarna, men i parkeringshusen gäller vänstertrafik.


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Lars i Melbourne 2014-05-09 21:22

Trevligt att se att du fortfarande är igång på cykeln. Jag började undra vad som hänt, då det inte har varit några uppdateringar på länge.
För mig är snart dags att resa till Juthbacka, Nykarleby igen.
Ha det bra och lycka till med dina strapatser!